Diagnos, funktion, aktivitetsbegränsning

Åtgärden sjukskrivning är en del av det interdiciplinära området försäkringsmedicin som kombinerar medicinska och juridiska aspekter. Inom föräkringsmedicin finns särskilda regelverk och begrepp att förhålla sig till. LESS har visat att det är viktigt att alla professioner som möter patienter i primärvården har en grundläggande förståelse för området.


Kort om Sjukförsäkringen

Sjukförsäkringen, som regleras i Socialförsäkringsbalken (2010:110), är ett ekonomiskt skydd för individer som på grund av sjukdom eller skada har ett inkomstbortfall och som uppfyller försäkringens krav. Det som allmänt kallas för sjukskrivning är en del av denna försäkring.

Olika roller

Vårdgivaren bedömer behovet av ett sjukintyg, medan arbetsgivaren ansvarar för att bedöma rätten till sjuklön eller rätten till ledighet från arbete. Försäkringskassan gör den slutliga bedömningen av individens rätt till sjukpenning (Försäkringskassan.se).

Bedömningsgrunder

Grunden i den försäkringsmedicinska bedömningen är den så kallade DFA-kedjan. DFA står för – Diagnos, Funktionsnedsättning, Aktivitetsbegränsning.

DFA – kedjan är ett stöd för att avgöra om en sjukskrivning alls kan vara aktuell genom att beskriva individens sjukdom, resurser och arbetskrav och relationen däremellan.

DFA-korset och beslut om sjukskrivning

DFA-korset ger en överblick för när sjukskrivning är försäkringsjuridiskt tillämpbart.

  • Kategori 1 & 2: Patienter som befinner sig här – saknar en medicinsk diagnos och har därför ingen påvisad aktivitetsbegränsning. Sjukskrivning är inte tillämpbart.
  • Kategori 3: Finns en dokumenterad sjukdom eller skada, men patienten är arbetsför, är sjukskrivning inte tillämpbart.

Kategori 4: Endast patienter med en fastställd diagnos och en verifierad funktionsnedsättning som innebär ett kausalt hinder att utföra de krav som ställs i arbetet (aktivitetsbegränsning) kan ha rätt till sjukskrivning.

Begreppen funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning har alltså en särskild betydelse inom försäkringsmedicin.

Låter det krångligt?

Tänk så här:

Funktionsnedsättning = Status – i huvudsak det du kan testa och observera och som stöds av det patienten rapporterar.

Aktivitetsbegränsning = Hur en konstaterad funktionsnedsättning begränsar individen att utföra de uppgifter som arbetsgivaren rapporterar att de ställer krav på i arbetet.

Det kan finnas många orsaker till att en individ inte kan arbeta men för att sjukskrivning ska vara tillämpbart krävs det att begränsningen beror på en funktionsnedsättning orsakad av sjukdom eller skada.

God vård

Utöver att bedöma DFA ska vårdgivaren också ta ställning till om sjukskrivning är en biopsykosocialt lämplig åtgärd. Det vill säga om fördelarna med en eventuell sjukskrivning uppväger nackdelarna i flera perspektiv. Endast i fall där åtgärden bedöms som lämplig ska en sjukskrivning rekommenderas.

Sjukskrivningens inledande tidsaspekter

När du blir sjuk och inte kan arbeta finns det olika regler för sjuklön och sjukpenning beroende på hur länge du är borta från jobbet. Här går vi igenom vad som gäller under sjukskrivningens första veckor.


Sjukskrivningens första 14 dagar – Vad gäller?

Dag 1–7: Du kan vara sjuk från arbetet utan krav på läkarintyg. Under denna period kan du ha rätt till sjuklön från din arbetsgivare.

Dag 8–14: Arbetsgivaren har rätt att kräva ett läkarintyg för fortsatt sjuklön.

Från dag 15: Om sjukskrivningen fortsätter kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

ℹ️ Läs mer hos Försäkringskassan.


Läkarintyg under sjuklöneperioden (dag 8–14)

Om vården bedömer att sjukskrivning kan vara 1. tillämpbart, 2. lämpligt och 3. nödvändigt i någon omfattning efter dag 7 behöver patienten ett läkarintyg till arbetsgivaren.

Intyg till arbetsgivaren kan utfärdas mellan dag 8 till och med som mest dag 14. Ett intyg kan utfärdas på färre dagar exempelvis dag 8 till dag 10 och sjukskrivningen kan avse olika omfattningen i stegen 25, 50, 75 och 100%. Målet är alltid lägsta effektiva omfattning.

Att ha kvar en koppling till arbetet (deltidssjukskrivning) underlättar återgång och minskar flera av de risker som uppstår när individen helt frikopplas från arbetssammanhanget.

Intyg för dag 8 och 14 kan i LESS utfärdas enligt särskilda rutiner:

Bedömning av flera professioner – På vårdcentralen kan legitimerade professioner, som sjuksköterskor, psykolog, kurator och fysioterapeuter, använda ett särskilt formulär för att dokumentera sin bedömning.

Läkaren utfärdar intyg – Formuläret fungerar som underlag för läkaren, som sedan kan utfärda intyget till arbetsgivaren utan själv ha undersökt patienten. Observera att endast läkare kan utfärda läkarintyg, det är inte möjligt att under några omständigheter delegera detta.

✔ Rutinen följer lagstiftningen – Intygsutfärdandet sker enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2018:54) samt Lag (1991:1047) om sjuklön.

utbildning i klinisk försäkringsmedicin för alla professioner